Hálózat, építés

Amikor kétnaponta rúgom fel a kábeleket, Asszonypajtás sikítófrászban tolná vissza a vezetékeket, előnyösebb elgondolkodni, mit tehetek azért, hogy kevesebb legyen a zsinór.

Alapesetben ez egyszerű. Kábeleket ki a gépből, hálókártya PC-be, laptopok, Mackbook csak wifi-vel kommunikálnak a routerrel, ami ugyanakkor eléggé megfáradt egy jószág. Ledobja folyamatosan a gépeket (Macbook-ot nem). Routerek tekintetében elég szép kör befutása után Airport Extreme Base mellett tettem le a voksom, nem kis mértékben az xms-es srácok alapos útmutatásainak köszönhetően. Ok, megvan a router, illetve ez csöppet több is annál, minthogy USB-n keresztül külső vinyók szépen csatlakoztathatóak hozzá.

A Mac sok jó alkalmazása közül az egyik a Time Machine, amit (2008. márciusa óta kiadott AEB upgrade óta) nem csak Time Capsule-al lehet használni, vezeték nélküli mentéseknél. Külső vinyónál dilemma jött, nem kicsi. Mit tegyek? Házat vegyek, bele valamilyen vinyó, aztán jónapot. ennek sok előnye van. Cserélhető a lemez, ha megtelne, sőt, ha kétfiókosat veszek, az egyikre a mentés megy, a másik pedig médiatárként szolgálhat. Kezdjünk el számolni?

– Külső ház: 17 e

– Vinyók: db 28 e

Hetvennél se állnék meg. Külső ház helyett Western Digital MyBook, 1 TB, 42 e. Mellé még egy 150 gigás, hordozható vinyó (Macbook vinyó volt, de nagyobbal vettem), zene, progi, stb. És az USB-hubon még elfér akár pendrive, vagy a másik, 500 gigás ATA vinyó, természetesen házban.

NAS-t a mostani ismereteim birtokában (és anyagiak miatt is), nem akartam venni. Médiacenter később még szóba jöhet, de most vissza, TM.

Nagyot koppantam. A konfig nem akart összejönni, pedig a trükk egyszerű. Az Airport Extreme Base által megjelenített vinyók közül amelyiket mentésre akarjuk használni, rákattintunk, majd azt követően a TM options-ban szépen kiválasztjuk. És lőn.

Mindenképpen ajánlatos észben tartani, hogy az első biztonsági mentés veszettül időigényes. A 320 gigás vinyón ugyan csak 70 van használatban, de az USB-s próbamentésnél ez alig 30 perc alatt megvolt, N-es wifin (vigyázat, csak ez menjen, ha másféle fut – ami értelem szerűen gyengébb  – akkor még tovább tart, minthogy a leggyengébb lánccszem elve érvényesül) három óra, szóval nem megy gyorsan. Aztán persze  – inkrementális mentésről lévén szó – csak perceket vesz igénybe. Vagy nem is tudom, mennyit. Nem veszem észre, csak néha, amikor felpillantok, és látom, hogy a TM aktivitásjelzője szépen pörög.